Ga terug

Risk Model Canvas

Posted on

Risk Model Canvas Logo

Het Risk Model Canvas is een hulpmiddel dat bedrijven helpt bij het identificeren van risico’s op hoog niveau. Het is oorspronkelijk ontwikkeld voor het identificeren van informatiebeveiligingsrisico’s, maar kan ook worden gebruikt voor andere soorten risico’s en voldoet aan veel ISO-normen.

Het Risk Model Canvas is gebaseerd op het Business Model Canvas, dat kan worden gebruikt om de context en uitdagingen van het bedrijf te beschrijven en de risico’s te identificeren die een bedrijf kunnen bedreigen. Risicoanalyse is een belangrijke verantwoordelijkheid van het management, maar kan uitdagend zijn voor onderwerpen zoals kwaliteitsbeheer, informatiebeveiliging en privacybeheer. Door gebruik te maken van bekende zakelijke tools, zoals het Business Model Canvas, kan het Risk Model Canvas bedrijfseigenaren helpen om betrokken te raken en richting te geven aan abstracte thema’s zoals privacy, beveiliging en bedrijfscontinuĆÆteit.

Het Risk Model Canvas bestaat uit negen bouwstenen die vergelijkbaar zijn met het Business Model Canvas. Elk blok wordt geanalyseerd op mogelijke risico’s voor het bedrijf. Zo wordt bijvoorbeeld bij de blok ‘Klantsegmenten’ overwogen welke compliancevereisten klantenverplichtingen kunnen blokkeren, en bij ‘Belangrijke middelen’ worden de risico’s geĆ«valueerd die gepaard gaan met de niet-beschikbaarheid, corruptie of inbreuk op kritische middelen.

Het Risk Model Canvas kan worden gebruikt om te voldoen aan ISO-normen, die vereisen dat de context van het bedrijf, risico’s en betrokkenheid van het management worden overwogen.

DPO Service brengt als mede auteur van riskmodelcanvas.net hier de Nederlandse vertaling van templates en methode in diverse kennisbank artikelen.